Mesaj de început de an școlar - 2020-2021

Dragi elevi, stimaţi părinţi, distinşi colegi profesori,           

            Colegiul Naţional „Vasile Lucaciu” îşi deschide larg porţile pentru un nou an şcolar, atipic, ancorat în realitatea pe care o trăim şi o simţim cu toţii.

            Începerea şcolii sub aceste auspicii este într-adevăr o provocare, dar şi o datorie faţă de voi, această generaţie, de a vă crea ambientul educaţional sigur pentru a vă forma. Am resimţit împreună sentimente diverse, în perioada premergătoare debutului anului şcolar, bazate pe informaţii uneori contradictorii ale specialiştilor în educaţie şi sănătate, ale mass-mediei, ale societăţii. Această pandemie a zguduit statu-quoul nostru, al tuturor și a dezvăluit probleme ale sistemului de învăţământ legate de infrastructura şcolilor, de lipsa tehnologiei performante necesare procesului de predare online, de grupurile vulnerabile, fără acces la tehnologie proprie etc. Am conştientizat la finele anului şcolar trecut care sunt nevoile şi cum trebuie să ne organizăm pentru a fi mai eficienţi. Am analizat pentru a găsi soluţii de a merge mai departe şi de a ne adapta vremurilor pe care le traversăm.

            Nu trebuie să ne fie frică! Procesul de învățare trebuie să continue! Aceasta este deviza noastră: împreună, profesori, elevi, părinţi, va trebui să abordăm cotidianul educațional mai atent, mai implicat, mai serios și mai conștiincios! Deopotrivă, noi toți!

            Am optat pentru scenariul hibrid de începere a procesului didactic, urmând ca în funcţie de situaţia epidemiologică să ne adaptăm.

            Scenariul creează siguranța noastră, oferind tuturor elevilor posibilitatea de a intra în contact atât faţă în faţă, cât şi online cu profesorii lor. Vă asiguram, dragi părinţi, că întreg personalul didactic și auxiliar/nedidactic depune eforturi pentru ca educația să continue în condiţii bune.

            Sunt convinsă că vom da dovadă de înțelepciune, unitate, maturitate și empatie în această perioadă dificilă. Este extrem de important să îi educăm pe copii să respecte măsurile igienico-sanitare, de distanțare și să nu inducem teama, frustrarea și gândirea negativă, comunicând pentru cultivarea stării de bine şi de încredere. Cu toții avem temeri, dar ÎMPREUNĂ trebuie să facem eforturi de a le depăși, să rămânem optimiști și responsabili.

            Noi, oamenii şcolii, suntem alături de elevii noştri şi de dumneavoastră, părinţii.

 

Dragi elevi,

            Ceea ce mă face încrezătoare în desfăşurarea noului an şcolar este curajul și elanul tinerilor de a-şi continua viaţa şi în aceste condiţii, implicit viaţa şcolară.

            Lucrurile vor funcționa doar dacă vom fi solidari în a face faţă acestor provocări, dacă ne vom gândi nu doar la noi înșine, ci unul la celălalt.

            Dacă lumea se va îmbunătăți, va fi datorită vouă, generaţiei care traversaţi această realitate. Din punctul meu de vedere, voi nu sunteţi generaţia de sacrificiu, voi sunteți tinerii curajoşi şi responsabili care vor câştiga lupta cu vremurile, vor ieşi căliţi şi capabili de a face faţă oricăror provocări, cei care vor aşeza viaţa noastră pe noi şi autentice fundamente valorice.            

            Aşa cum vă spuneam şi cu altă ocazie, din poziţia de inspector școlar general adjunct, omenirea a trecut prin perioade grele și înainte – războaie, foamete, boli – şi de fiecare dată a ieșit mai puternică pentru că o nouă generație, tineri ca voi, a învățat din greșelile trecutului și a îmbunătățit lucrurile.

            Am toată încrederea că veți decide să vă bazați pe valori durabile, cum ar fi onestitatea, munca asiduă, responsabilitatea, corectitudinea, generozitatea, respectul față de ceilalți.

            Susțineți-vă unul pe celălalt pentru drepturile fiecăruia! Lăsați în urmă toate vechile moduri de gândire care ne despart uneori și așezați lumea pe un drum diferit, prin strădania de a învăţa, de a performa la disciplinele prin care vă veți forma ca specialişti, prin conduita axată pe valori! Performanțele voastre din anii trecuţi vă recomandă ca tineri ce fac cinste colegiului nostru.  

            Bobocilor claselor a IX-a le doresc bun venit într-un liceu de elită. Rezultatele la Examenul Naţional şi la Admitere vorbesc despre tineri pregătiţi şi însetaţi de un act educaţional performant, pe care, cu siguranţă, profesorii de elită ai colegiului îl vor asigura. Ne dorim ca în viitor să îmbogăţim palmaresul de performanţe, să păstrăm titlul de cel mai bun liceu din judeţ şi un loc de prestigiu la nivel naţional.

            Continuați să ne faceţi mândri!

 

Distinşi colegi profesori,

            Profesionalismul de care ați dat mereu dovadă este unul dintre atuurile şcolii noastre. Alături de responsabilitatea ce vă caracterizează şi de preţuirea pentru elevii noştri, vom reuși să desfăşurăm şi în acest an şcolar un act educaţional calitativ.

            Scenariile școlare din această perioadă cer, este adevărat, eforturi suplimentare din partea noastră, pe care le vom face împreună, cu empatie, colegialitate, cu puterea de a ne pune în practică nobila misiune pe care o avem – indiferent de condiţii.

            Autorităţile naţionale, judeţene şi locale ne sunt şi ne vor fi alături prin suportul legislativ, material şi tehnologic.

            Vă doresc un an şcolar în care să rămânem sănătoşi, să putem asigura elevilor noştri şansa la educaţie. 

            Tuturor – profesori, elevi şi părinți –, multă sănătate, încredere și putere!

            Mult succes în noul an școlar!

 

Director,

prof. drd. Camelia Laura BOGDAN